Rastet e infeksionit të salmonelës nga ushqimi janë në rritje, veçanërisht muajt e fundit, veçanërisht në Kanada, Gjermani dhe Mbretërinë e Bashkuar. Ato do të gjurmohen kryesisht në konsumin e mishit të pulës të gatuar në mënyrë jo të duhur.
Hipoteza është se gjatë izolimit për shkak të Covid 19, me mbylljen e mensave të kompanive, shkollave dhe restoranteve, më shumë njerëz u detyruan të gatuanin në shtëpi, veçanërisht produkte të ngrira të lira, pa respektuar siç duhet metodat e përgatitjes të treguara në etiketë.
Pula është burimi kryesor i salmonelës
Fakti që mishi i pulës është një nga “inkubatorët” më të mëdhenj të salmonelës është arsyeja pse pula është “akuzohet” e para, e ndjekur nga derri. Prandaj është thelbësore të shmangni disa gabime kur përgatisni mishin e pulës. Për shembull, kur e ruani në frigorifer shmangni kontaktin e pulës me ushqime të tjera, veçanërisht me ato që nuk do t’i nënshtrohen një procesi gatimi (për shembull sallata dhe frutat).
Ngrirja ndalon përhapjen e salmonelës, por nuk e vret atë, kështu që kur produkti shkrihet, riprodhohet (aq më tepër nëse bëhet në temperaturën e dhomës). Këshilla është që të shkrihet në frigorifer dhe më pas të gatuhet produkti direkt në tigan, pa ruajtje të mëtejshme.
6 këshilla të dobishme
- Ruani dhe përgatitni produktet e papërpunuara veçmas nga ushqimet e tjera, veçanërisht kur këto të fundit nuk janë as të gatuara dhe as të ngrohura.
- Ruani shpendët e freskët në temperaturë maksimale +4 gradë Celsius.
- Konsumojeni mishin e pulës, si ushqimet e tjera, duke respektuar datat e skadencës.
- Shkrini shpendët e ngrira me shumë kujdes. Më mirë ta hiqni nga paketimi përpara se ta vendosni në frigorifer dhe ta vendosni në një enë me kapak për të parandaluar përhapjen e ujit të shkrirë në ushqime të tjera.
- Hidhni shpejt materialet e paketimit dhe hidhni ujin e shkrirjes.
- Veglat dhe sipërfaqet e kuzhinës (të tilla si dërrasat e prerjes) duhet të pastrohen plotësisht me ujë të nxehtë dhe detergjent për enët pasi të keni rënë në kontakt me produktet e papërpunuara të mishit të shpendëve ose ujin e shkrirjes së tij.
Nga të përzierat në diarre
Salmonela është një bakter patogjen që mund të gjendet në zorrët e njerëzve dhe kafshëve, në ushqimet e papërpunuara (shpendët dhe vezët janë veçanërisht të rrezikuara) dhe në mbeturina. Për të shkaktuar sëmundjen, salmonela duhet të jetë e pranishme në ushqim në një numër shumë të lartë, në mënyrë që të mos eliminohet nga procesi i tretjes dhe të mos arrijë në zorrë. Prandaj është një helmim ushqimor i shkaktuar nga baktere të gjalla dhe të qëndrueshme.
Simptomat zakonisht fillojnë pas 24-48 orësh, me temperaturë, të përziera, të vjella, dhimbje koke, diarre dhe zgjasin 2-4 ditë. Të gjitha llojet e gjinisë Salmonella janë të ndjeshme ndaj nxehtësisë, prandaj një gatim i plotë është trajtim i mjaftueshëm për t’i eliminuar ato.
Një tregues që është gjithmonë i vlefshëm
Lani duart si duhet, pasi të keni prekur mishin e pulës dhe derrit, përpara se të kaloni te përgatitjet e tjera, duke përdorur gjithmonë sapun.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!