Është një acid i vogël yndyror me zinxhir të shkurtër që gjendet në qumështin e gjirit dhe është i aftë të rregullojë në mënyrë efektive mekanizmat kryesorë të mbrojtjes kundër shfaqjes së alergjive ushqimore që në moshë të hershme: quhet butyrate dhe funksioni i tij imunorregullues me fuqi antialergjike është zbuluar nga një grup studiuesish italianë nga Bioteknologjia Ceinge-Advanced dhe spitali Evangelico Betania në Napoli, në bashkëpunim me studiues nga Universiteti i Salernos dhe Këshilli Kombëtar i Kërkimit (Cnr).
Mburojë e alergjisë
Studimi, i botuar në revistën Allergy, përfshiu 100 nëna të reja nga Campania të cilat dhuruan një mostër të qumështit të gjirit gjatë muajve të parë të ushqyerjes me gji. Studiuesit përdorën qumështin e mbledhur për të provuar efektivitetin e tij kundër alergjive ushqimore, duke zbuluar se butyrata funksionon si një mburojë anti-alergjike në disa mënyra: pengon prodhimin e citokinave “të këqija” (molekulat e vogla të proteinave); stimulon një lloj të veçantë të citokinave “të mira”, citokinat tolerogjene dhe modulon stresin oksidativ. Jo vetëm kaq: testuar direkt në qelizat njerëzore, u zbulua se kjo përbërje është në gjendje të forcojë mukozat e zorrëve dhe të promovojë aktivitetin e pararendësve të qelizave të rëndësishme të sistemit imunitar, të tilla si makrofagët dhe qelizat T rregullatore.
Rëndësia e ushqyerjes së duhur
Hulumtimi gjithashtu ka theksuar se si nivelet e butyratit në qumështin e gjirit ndikohen nga dieta që një grua ndjek gjatë shtatëzanisë. Roberto Berni Canani, drejtor i Laboratorit të Imunonutricionit Ceinge dhe koordinator i studimit, shpjegon se “sa më shumë nëna ndjek një dietë të shëndetshme të pasur me fibra dhe duke iu përmbajtur dietës mesdhetare, aq më të larta janë nivelet e butyratit në qumështin e gjirit. Rritja e përqendrimit të butyratit në qumështin e gjirit, modulimi i ushqyerjes së gruas infermiere, për shembull duke favorizuar konsumin e ushqimeve të pasura me fibra bimore, mund të jetë një strategji efektive për të amplifikuar rolin mbrojtës të qumështit të gjirit kundër shfaqjes së sëmundjeve alergjike.
Jo vetëm që është i dobishëm për foshnjat me gji: butyrate mund të përfshihet gjithashtu si një përbërës në qumështet e formulës për të ndihmuar në parandalimin e alergjisë tek foshnjat që nuk mund të marrin qumështin e gjirit.
Lexo edhe: Ushqimet e përpunuara po rrisin rrezikun e alergjive
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?