Edhe pse alergjitë ushqimore janë sëmundje gjithnjë e më të zakonshme tek fëmijët dhe jo vetëm, shkaqet dhe mekanizmat ende nuk janë të sigurta sot. Sipas një studimi të kryer kohët e fundit nga një ekip studiuesish austriakë nga Universiteti i Vjenës dhe botuar në revistën Nature Communications, në fakt, njerëzit që përdorin ilaçe për të mbrojtur stomakun kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar një alergji ushqimore.
Sëmundjet autoimune
Alergjitë ushqimore janë reagime të dhunshme të sistemit imunitar ndaj një ushqimi ose përbërësve të tij (në shumicën e rasteve, ju jeni alergjik ndaj një përbërësi të vetëm të ushqimit). Ndërmjetësohen nga antitrupat IgE, që gjenden në gjakun e personit alergjik.
Një studim shumë i madh
Autorët ekzaminuan rreth tetë milion të dhëna klinike të mbledhura në Austri, me qëllim që të kuptonin nëse ekzistonte një marrëdhënie midis alergjive ushqimore dhe përdorimit të ilaçeve antacide për stomakun. Epo, analiza tregoi se njerëzit që përdorën ilaçe gastroprotektive kishin një rrezik të dyfishtë për të zhvilluar alergji ushqimore dhe që në të ardhmen duhej të drejtoheshin në ilaçe anti-alergjike. Ekspertët kanë arritur në përfundimin se do të nevojiten studime të reja për të vlerësuar në detaje ekuilibrin përfitim-rrezik të përdorimit të këtyre ilaçeve.
Mund të ngadalësojnë tretjen
Në realitet, përfundimi i studimit austriak nuk është aq befasues. Në fakt, në hulumtimin e kaluar paraprak kishin arritur në përfundime të ngjashme. Por pse ilaçet antacide nxisin alergji ushqimore? Këto ilaçe funksionojnë duke zvogëluar sekretimin e lëngjeve të stomakut dhe për rrjedhojë aciditetin: kjo është arsyeja pse ato përshkruhen në prani të sëmundjeve, siç janë ulçera dhe refluksi gastroesophageal, simptomat e të cilave përkeqësohen nga aciditeti. Sidoqoftë, aciditeti nuk është gjithmonë negativ: me të vërtetë, është e nevojshme të përfundoni procesin e tretjes. Nëse mungon aciditeti, është e mundur që tretja të mos bëhet siç duhet. Kjo është ajo që do të ndodhte nën efektin e barnave gastroprotektive, siç janë frenuesit e pompës protonike: në praktikë, ka të ngjarë që kur përdoren këto ilaçe, grimcat e ushqimit nuk mund të prishen dhe metabolizohen në mënyrë efektive. Në veçanti, grimcat më të qëndrueshme mund të arrijnë në zorrë, ku pjesa më e madhe e qelizave mbrojtëse banojnë dhe i hipersensifikojnë ato, duke shkaktuar mekanizmat që mbështesin alergjitë ushqimore.
90% e alergjive ushqimore janë shkaktuar nga një grup i vogël ushqimesh: qumështi i lopës, vezët, peshqit, karkalecat, kikirikët, arrat dhe farat, me një mbizotërim të qumështit dhe vezëve tek fëmijët dhe arrat e farat në moshën e rritur.
Lexo edhe: Imunoterapia orale për alergjitë ushqimore mund të shkaktojë dëme
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu