Edhe një herë dieta mesdhetare konfirmohet si një aleat i çmuar për shëndetin tonë! Në veçanti, një dietë e bazuar në perime, veçanërisht nëse konsumohet në darkë, do të kishte një efekt të dobishëm në zemër. Zbulimi, i botuar në revistën autoritative shkencore “Journal of the American Heart Association”, tregoi se përveç cilësisë së ushqimit, koha e ditës në të cilën konsumohet ushqimi është gjithashtu e rëndësishme.
Një studim që zgjati 15 vjet
Një ekip studiuesish nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë në Harbin, provinca më veriore e Kinës, analizuan të dhënat nga një studim i madh amerikan që përfshiu 28,000 individë, duke krahasuar darkën me mëngjesin, drekën dhe vaktet …
Rezultatet
Në fund të hulumtimit, në lidhje me sëmundjet e ndryshme që mund të prekin zemrën, u zbulua se:
- Njerëzit që favorizuan sheqernat e plota dhe proteinat vegjetale në darkë kishin një rrezik më të ulët kardiovaskular (10%) sesa ata që konsumuan sheqerna, pije, ëmbëlsira dhe proteina shtazore të rafinuara.
- Një konsum i lartë i sheqernave të rafinuara në darkë do të rrisë rrezikun e anginës me 63% dhe rrezikun e sulmit në zemër me 47% në krahasim me konsumin e kufizuar.
- Një konsum i lartë i proteinave shtazore në darkë do të rrisë rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës me 44% dhe anginë me 44%.
- Acidet yndyrore të pangopura në darkë, nga ana tjetër, do të kishin një efekt mbrojtës kundër goditjes në tru.
Si përfundim, studiuesit, përveç mbrojtjes së konsumit të ushqimeve nga dieta mesdhetare (fruta, perime, ushqime të plota dhe vaj ulliri ekstra të virgjër), nënvizojnë se sa e rëndësishme është të zgjedhësh me kujdes produktet e darkës. Me pak fjalë, është e rëndësishme jo vetëm ajo që hani, por edhe kur e hani atë.
Acidet yndyrore të pangopura gjenden në peshkun blu, frutat e thata dhe vajin e ullirit ekstra të virgjër.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!